Verkopen op Etsy, mijn ervaring en tips!

Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik vaak zeg dat het verstandig is om meerdere verdienmodellen te implementeren in je business. Etsy is hier een uitstekend platform voor. Want wat je ook verkoopt, digitale of fysieke producten, het kan allebei. Wil jij starten met het verkopen van (digitale) producten op Etsy? Lees dan snel verder!

Wat is Etsy?

Etsy is een online marktplaats waar je handgemaakte fysieke en digitale items kunt verkopen. Op Etsy vind je een breed scala aan producten, waaronder sieraden, kleding, huisdecoratie, kunstwerken, handwerkbenodigdheden en nog veel meer. Tegenwoordig kun je er steeds meer digitale producten vinden zoals templates en printables. Op Etsy kun je jouw eigen shop openen en direct jouw digitale (of fysieke) producten verkopen. Het openen van een webshop is gratis, het enige wat je betaalt is de maandelijkse fee van €0,20.

Etsy Academy

Eerlijk gezegd had ik een jaar geleden ook nog nooit gehoord van het verkopen op Etsy. Dankzij Rowena Rousseau raakte ik geïnspireerd. Ik zag namelijk hoe gemakkelijk het is om geld te verdienen op Etsy! In deze blog kun je een Etsy stappenplan vinden maar mocht je écht alles tot in de puntjes willen weten en uitgelegd willen krijgen, dan kan ik haar membership (Become Financially Free) aanraden. Hierin kun je namelijk ook haar uitgebreide Etsy Academy vinden. (je kunt de Etsy Academy ook los kopen) Hier heb ik zo ontzettend veel aan gehad! In deze academy legt ze van A tot Z uit hoe je:

 • Een Etsyshop aanmaakt en inricht
 • Logo / shopbanner maken
 • Je shop optimaliseren
 • Het belang van een niche en keywords
 • Hoe je de juiste niche en keywords kunt vinden
 • Het maken van listings (producten in je shop)
 • Het maken van mockups/templates/PDF downloads voor je producten
 • Etsy SEO en marketing: het succesvol verkopen van jouw producten.

Met mijn kortingscode: Inge50 krijg je maar liefst 50% korting op haar Become Financially Free membership! Toegang tot de Etsy Academy krijg je bij een premium abonnement. Of schaf de Etsy Academy los aan.

Etsy Academy - Rowena Rousseau.

Waarom verkopen op Etsy?

Het is simpel om een Etsy shop te openen en bij te houden, zelfs als je weinig ervaring hebt met e-commerce of webdesign. Ook zijn de opstartkosten van een Etsy-winkel relatief laag in vergelijking met andere e-commerceplatforms, zoals het bouwen van een eigen website. Er zijn geen kosten verbonden aan het openen van een winkel en de verkoopkosten zijn relatief laag, zoals hierboven al benoemd. Ook heeft Etsy een betrouwbare en veilige reputatie opgebouwd als e-commerceplatform. Het biedt verkopers en kopers bescherming tegen fraude en oplichting en zorgt voor een veilige betaalomgeving.

Een ander voordeel van het starten van een Etsy shop is dat je hier ook digitale producten kunt verkopen. Een zeer slim verdienmodel! Je hebt jouw digitale producten binnen no-time in jouw shop staan. Lees hier hoe je digitale producten maakt.

Een ander voordeel van het starten van een Etsy shop is dat je hier ook digitale producten kunt verkopen. Een zeer slim verdienmodel!Je hebt jouw digitale producten binnen no-time in jouw shop staan.

Een Etsy shop openen

Een shop openen op Etsy is eenvoudig. Het is een ideaal e-commerceplatform voor ondernemers en mensen die iets willen bijverdienen naast hun baan. Om je eigen shop te openen, maak je eenvoudig een Etsy-account aan. Nadat je een account hebt aangemaakt, klik je op de knop “Open je Etsy-winkel” op de Etsy-homepage. Kies een naam voor je winkel en volg de instructies om je winkel te personaliseren en in te stellen.

Ik heb een link voor je waarmee je de eerste 40 producten GRATIS kunt plaatsen (dus je hoeft geen fee van €0,20 te betalen!) Klik hier om je shop te openen en de eerste 40 producten gratis te plaatsen!

Stappenplan verkopen op Etsy

Is jouw account aangemaakt en zijn de basisinstellingen ingevoerd? Dan kun je je producten gaan toevoegen aan je shop!

Etsy Listing foto’s. Listing foto’s zijn eigenlijk gewoon product foto’s. Je kunt hiervoor het beste het formaat 2700 x 2025 px aanhouden en je kunt deze Listing foto’s eenvoudig maken in Canva. Ik heb voor het beter kunnen verkopen van mijn digitale producten een ‘Etsy Listing Template’ gekocht van een andere verkoper op Etsy. Hieronder een voorbeeld van een listing template van mijn e-book in mijn Etsy shop.

Verkopen op Etsy
Voorbeeld van een mock-up in mijn Etsy shop

Mock-ups

Een mockup is eigenlijk een fotoshop van jouw ontwerp in een echte foto of in een digitaal opgemaakt product. Op deze manier kun je jouw product op een visuele manier presenteren en krijgen klanten een beter beeld van jouw product. Daardoor wordt het aantrekkelijker, wat een grotere kans op een verkoop geeft. In bovenstaande foto zie je mijn e-book wat wordt weergeven als een magazine, dát is een mock-up. Daarnaast kan een mockup je veel geld besparen omdat je zelf geen fotograaf of studio hoeft te maken/huren. Zorg dus dat je mooie mock-ups maakt van je digitale producten en dat je voldoende informatie erbij zet zodat potentiële kopers weten wat ze precies kunnen verwachten.

Digitale producten verkopen op Etsy

Digitale producten zijn producten die online geleverd worden, zoals bijvoorbeeld digitale downloads van kunstwerken, patronen, printables, templates, stockfoto’s, enzovoort.

Het verkopen van digitale producten op Etsy heeft verschillende voordelen, waaronder:

1: Lage overheadkosten: Digitale producten hoeven niet fysiek geproduceerd, opgeslagen of verzonden te worden, wat betekent dat er geen kosten zijn voor voorraad, verpakking of verzending. Dit maakt het verkopen van digitale producten op Etsy een kosteneffectieve optie.

2: Hoge marges: Omdat er geen productiekosten zijn, kunnen digitale producten verkocht worden met hogere marges.

3: Passief inkomen: Digitale producten kunnen een vorm van passief inkomen zijn, wat betekent dat je producten één keer kunt maken en vervolgens meerdere keren kunt verkopen zonder extra werk.

4: Wereldwijde bereik: Etsy heeft wereldwijd een groot aantal kopers, wat betekent dat je digitale producten een groot publiek kunnen bereiken.

5: Gebruiksgemak: Etsy biedt een gebruiksvriendelijk platform om digitale producten te verkopen, waaronder geïntegreerde betalingsverwerking, automatische levering van digitale downloads en een handig dashboard om bestellingen te beheren.

Etsy shop - templatesPLR Library, 50% kortingscode

PLR-library

Hier maak ik veel gebruik van! Deze library staat boordevol met gratis templates (zoals ebooks, checklist, notion dashboards etc.) die je legaal kunt downloaden om vervolgens te verkopen in je eigen shop!

Ben jij niet zo handig met vormgeving? Of heb je helemaal geen zin om zelf digitale producten zoals templates te maken? Dan is de PLR-library dus de perfecte oplossing! In deze library staan honderden templates die je mag gebruiken voor je eigen shop. Je betaalt eenmalig toegang tot deze library en vervolgens kun je álle templates/trackers/planners gratis downloaden. Je hoeft enkel maar kleine aanpassingen te maken, zoals het lettertype en kleur, en dan kun je het direct verkopen op je eigen shop. Je bespaart tijd én geld! Klik hier voor meer informatie over de PLR library. Met kortingscode INGE50PLR ontvang je maar liefst 50% korting! Ik zal onderaan nog even extra toelichting geven over de PLR library.

Wat ook erg belangrijk is: Voeg een how-to PDF toe aan je product. (deze staan ook in de PLR library!)
Begin met de beschrijving van je product beschrijving, die alles moet bevatten wat je klant moet weten:

 • Een product omschrijving: waarvoor het bedoeld is.
 • Instructies voor het gebruik: Leg uit hoe het product correct te gebruiken is. Als er verschillende functies of opties zijn, beschrijf deze dan en leg uit hoe ze werken.
 • Installatie-instructies: Als het product geïnstalleerd moet worden, leg dan stap voor stap uit hoe dit gedaan kan worden. Als het product bijvoorbeeld een digitaal sjabloon is, geef dan aan hoe het sjabloon geopend kan worden in een bepaald programma.
 • Probleemoplossing: Voorzie de klant van mogelijke oplossingen voor veelvoorkomende problemen en foutmeldingen die zich kunnen voordoen bij het gebruik van het product.
 • Tips en tricks: Geef de klant extra tips en tricks over het product die kunnen helpen om het maximale uit het product te halen.
 • Contactgegevens: Vermeld jouw contactgegevens, zodat de klant je kan bereiken als er vragen of problemen zijn met het product.

Tip: Je kunt ook een pdf met tips en keyboard shortcuts toevoegen.

Als je klaar bent met het vullen van je shop, dan wil je natuurlijk wel dat deze gevonden wordt. Dat doe je door je listings en shop voor Etsy’s zoekfunctie te optimaliseren. Meer hierover weten? Ga naar de Etsy Academy!

Het optimaliseren van je Etsy shop

Natuurlijk wil iedereen het snelst gevonden worden en het meest verkopen. Daarom is het belangrijk dat je je Etsy shop gaat optimaliseren! Volg onderstaande stappen om meer kansen te creëren om jouw items met de zoekopdrachten van shoppers te laten matchen en je plaatsing in de zoekresultaten te verbeteren.

– Zorg voor goede foto’s en zet de mooiste vooraan.
Je eerste foto van je listing is de miniatuurafbeelding die shoppers zien bij het doorzoeken van de zoekresultaten. Zorg ervoor dat die foto duidelijk en aantrekkelijk weergeeft wat er te koop is.
– Zorg voor goede keywords.
Gebruik de juiste keywords zodat jouw product ook beter gevonden kan worden
– Optimaliseer je titels.
Door je belangrijkste zoekwoorden vooraan te zetten maak je het kopers echter makkelijk om in één oogopslag te zien wat je verkoopt en kan resulteren in meer kliks en verkopen vanuit de zoekresultaten.
Maak gebruik van alle 13 tags.
Elke tag die je aan een listing toevoegt is een kans om in de zoekresultaten te verschijnen. Niet gebruikte tags zijn gemiste kansen dus maak gebruik van alle 13 tags.
– Wees specifiek met categorieën.
Categorieën op Etsy fungeren als tags en door specifiekere categorieën toe te voegen geef je je listings meer kansen om gevonden te worden. De juiste categorie geeft je meer zichtbaarheid op Etsy.
– Gratis verzending aanbieden.
Kopers kunnen afknappen op hoge verzendkosten en hen ervan weerhouden op de aankoop te doen. Listings die gratis worden verzonden en shops die een garantie voor gratis verzending aanbieden krijgen prioriteit in de zoekresultaten. Digitale download items komen ook in aanmerking voor voorrang in de zoekresultaten in de Etsy app, aangezien hier geen verzendkosten voor gelden.
– Vul de informatie over jouw shop in.
Klanten kunnen door middel van de informatie die beschreven staat bij de de ‘over-de-shop’ een kijkje achter de schermen krijgen bij jou en je Etsy-shop. Een goed ingevulde over-de-shop-sectie trekt je score omhoog en een hogere score kan je plaatsing in de zoekresultaten verbeteren.

Etsy shop product foto
Voorbeeld van een product overzicht foto in mijn Etsy shop

Welke digitale producten zou jij kunnen verkopen op Etsy?

Je kunt gemakkelijk een nieuw verdienmodel toevoegen aan jouw business, daar is een digitaal product een goed voorbeeld van. Een belangrijk voordeel is dat digitale producten gemakkelijk te reproduceren en te distribueren zijn, wat betekent dat je geen voorraad hoeft bij te houden of kosten hoeft te maken voor verzending en opslag. Daarnaast is het verkopen van digitale producten vaak meer schaalbaar dan het verkopen van fysieke producten. Door het automatiseren van processen zoals betalingen en leveringen, kun je meer producten verkopen zonder extra werk te hoeven doen. Dit maakt het mogelijk om je omzet te verhogen zonder dat je je werkdruk drastisch hoeft te verhogen.

Hieronder een opsomming van enkele van de meest populaire soorten producten die je digitaal kunt verkopen:

 • Templates (e-books/magazines/werkboeken etc.)
 • Planners
 • Mock-ups
 • WordPress templates
 • Stickers
 • Cursussen
 • Social media templates

Wil jij meer weten over hoe je digitale producten maakt? Klik dan hier voor een uitgebreid stappenplan!

Digitale producten zijn de perfecte manier om geld te verdienen op Etsy, je hebt namelijk geen voorraad nodig!

Maak het jezelf gemakkelijk om geld te verdienen

Dankzij de PLR library vul jij binnen no-time je Etsy-shop, zonder dat je zelf uren hebt moeten besteden aan het maken van digitale producten.

In de PLR library kun je legaal vooraf gemaakte e/books/templates/printables downloaden die je binnen vervolgens in je Etsyshop (of andere online shop/website) kunt verkopen. Ik maak hier zelf ook gebruik van en heb hierdoor geen werk aan het vormgeven van mijn producten. Dit bespaart veel tijd en levert maandelijks een fijn extra passief inkomen op!

Een PLR product staat voor “Private Label Rights” product. Als je een PLR product koopt dan krijg je toestemming de om inhoud te gebruiken alsof je het zelf hebt gecreëerd. Dit kan van alles omvatten, zoals artikelen, e-books, sjablonen, grafisch ontwerp, softwarecodes en meer. PLR-producten kunnen worden gebruikt voor diverse doeleinden, waaronder marketing, educatie, branding en content creatie.

 • Makkelijk te bewerken in o.a. Canva, Notion en Google Sheets
 • Van elke categorie vind je diverse digitale producten, zodat je altijd kunt variëren
 • Elke maand updates over welke digitale producten trending zijn
 • Binnen 10 minuten je digitaal product klaar om te verkopen

Meld je aan voor de PLR Library en krijg toegang tot honderden digitale producten die je zelf eenvoudig kunt customizen en verkopen. Hello passive income! En nog beter: met kortingscode INGE50PLR ontvang jij maar liefst 50% korting op de PLR Library!

PLR-Academy-Rowena-Rousseau-Online-VA

Etsy SEO

Nu je jouw shop in hebt gericht, wil je natuurlijk ook dat deze gevonden wordt. Hoe krijg je dit sneller voor elkaar?

Pinterest
Pinterest kan een krachtige tool zijn om meer verkeer naar je Etsy-shop te leiden en meer verkoop te genereren. Maak aantrekkelijke pins van je producten met hoge kwaliteit foto’s en duidelijke titels en beschrijvingen. Vermeld ook de prijs van het product en eventuele speciale aanbiedingen die je hebt. Maak borden met thema’s die gerelateerd zijn aan je producten en pin je eigen producten op deze borden. Gebruik ook relevante zoekwoorden in de titels en beschrijvingen van de borden.

Je eigen website
Zet je eigen website in om verkeer naar jouw Etsy shop te leiden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van blogs of verwijzingen vanuit je shoppagina.

Etsy Rank
Etsy Rank is een online tool die verkopers op Etsy helpt om hun winkels te optimaliseren en te verbeteren door middel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Met Etsy Rank kun je bijvoorbeeld de rangschikking van je producten in zoekresultaten controleren, zoekwoorden onderzoeken en analyseren, concurrenten analyseren en suggesties krijgen voor het verbeteren van je product vermeldingen en winkel.

Etsy Rank biedt ook andere handige functies, zoals het bijhouden van je verkoopstatistieken, het controleren van je prijzen en het beheren van je tags en titels. Het is een handig hulpmiddel voor Etsy-verkopers die hun online aanwezigheid willen optimaliseren en hun verkoop willen stimuleren. In de Etsy Academy leer je hier alles over.

Verwacht niet direct resultaat

Wanneer jij van plan bent om digitale producten te gaan verkopen op Etsy, dan is het goed om te weten dat je tijd nodig hebt om jouw shop op te bouwen en gevonden te laten worden. Er zijn namelijk miljoenen andere mensen die hetzelfde doen als jij. Laat je hierdoor ook niet ontmoedigen maar wees uniek met jouw aanbod. Doe je best om jouw producten zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren en promoot jouw shop op verschillende social media kanalen en je website. Zorg ervoor dat jouw shop er professioneel uitziet en vul alle informatie in die je in kunt vullen. Reageer snel op berichtjes en voeg een verrassende touch toe als iemand een aankoop heeft gedaan. (denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van gratis tips of een gratis template). Vraag ook altijd om reviews!

Ik heb ervaren dat er meer tijd in gaat zitten dan dat je van te voren bedacht had, wees je daar bewust van. Heb jij vragen over het maken van digitale producten? Of het openen van een Etsy shop? Laat het mij gerust weten, ik help je graag!

* Deze blog bevat affiliatelinks. Mocht jij iets aanschaffen via deze links dan ontvang ik een klein percentage commissie over het totaalbedrag, maar het kost jou niets extra. 🙂

Wellicht vind je dit ook interessant:

Wat is Systeme.io en hoe werkt het?

Wat is Systeme.io en hoe werkt het?

Wil je graag aan de slag met Systeme.io en ben je op zoek naar uitleg en een review? Ik leg je alles uit over Systeme.io en hoe je het effectief kunt inzetten voor jouw business! Daarnaast geef ik je meer informatie over de gratis cursus én kun je direct gratis...

Lees meer