Verkopen op Etsy, mijn ervaring en tips!

Inge Dekker

Geschreven door Inge

19 maart 2023

Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik vaak zeg dat het verstandig is om meerdere verdienmodellen te implementeren in je business. Etsy is hier een uitstekend platform voor. Want wat je ook verkoopt, digitale of fysieke producten, het kan allebei. Wil jij starten met het verkopen van (digitale) producten op Etsy? Lees dan snel verder!

Wat is Etsy?

Etsy is een wereldwijde online marktplaats waar verkopers handgemaakte goederen, vintage items en knutselspullen verkopen. De afgelopen jaren is het echter niet meer alleen een marktplaats om fysieke goederen of handgemaakte producten te verkopen: het groeit ook steeds meer in het aanbieden van digitale producten zoals templates, themes en printables. Op Etsy kun je jouw eigen shop openen en direct jouw digitale (of fysieke) producten verkopen. In tegenstelling tot een een eigen webshop, hoef je hier geen hoge kosten te betalen aan hosting. Je betaalt maandelijks een fee van €0,20. Daarnaast wordt jouw bereik veel groter dan wanneer je alleen op je eigen website verkoopt.

Waarom zou je op Etsy verkopen?

De kosten vooraf om op te starten zijn laag en het openen van een account is gratis. Wel wordt er, voor elk product dat te koop wordt aangeboden, een productfee van €0,20 in rekening gebracht. Deze fee wordt vaak al doorberekend in de prijs van jouw product. Je zult zien dat de prijs die jij invoert altijd hoger is als deze online is. Etsy voert de fee namelijk al automatisch door in je prijs, dus je merkt niet zo snel dat je een fee betaald.

Een ander voordeel van het starten van een Etsy shop is de snelheid en het gemak om een online shop te lanceren. Binnen een half uur kun je jouw digitale producten al verkopen. Lees hier hoe je digitale producten maakt. Bovendien zorgt de Etsy marktplaats voor direct verkeer en een groot consumentenbestand dat klaar is om te kopen. Omdat consumenten deze websites al kennen, kun je verkopen zonder een cent uit te geven aan je eigen marketing. Etsy staat vol met klanten die actief op zoek zijn naar bepaalde digitale producten. Nieuwe verkopers profiteren hiervan en hoeven geen geld uit te geven aan reclame en het vergroten van de naamsbekendheid. Op je eigen website zul je meer moeten investeren in tijd en geld om voldoende verkeer te genereren!

Volgens Statista waren er bij de laatste telling meer dan 2,5 miljoen verkopers op Etsy. Bovendien had het platform maar liefst 39,4 miljoen kopers wereldwijd. Etsy is een wereldwijde marktplaats en heeft verkopers uit 234 landen.

Een Etsy shop openen

Een shop openen op Etsy is eenvoudig en betaalbaar. Het is een ideaal e-commerceplatform voor ondernemers en mensen die iets willen bijverdienen naast hun baan. Om je eigen shop te openen, maak je eenvoudig een Etsy-account aan.

Stel vervolgens je winkellocatie en valuta in (op basis van waar ter wereld je bent). Vervolgens geef je jouw shop een naam en maak je jouw eerste product aan. Je moet ook een voorkeursbetaalmethode instellen voor hoe je betalingen accepteert en een factureringsmethode om advertentiekosten te betalen. Van daaruit is het starten van een Etsy-winkel net zo eenvoudig als het uploaden van je eerste product.

Ben je klaar om je winkel te openen? Het is een vrij eenvoudig proces, maar het is handig om van tevoren te weten wat je doet, zodat je je erop kunt voorbereiden. Hier is een stapsgewijze handleiding die je kunt gebruiken om je shop via Etsy te openen. Tip: Bied je digitale producten in het Engels aan en maak ook jouw shop in het Engels. Zo verhoog je de verkopen en kun je veel meer bezoekers en kopers genereren in jouw shop!

Stappenplan Etsy shop openen

Wist je dat je geen inschrijving bij de KvK nodig hebt om te kunnen verkopen op Etsy? Om te starten ga naar Etsy.com en klik op ‘Verkopen op Etsy’. Zodra je dit hebt gedaan, krijg je de optie om ‘Open je Etsy-winkel’ te selecteren. Je wordt vervolgens gevraagd om de taal, het land en de valuta van je winkel te kiezen. Vervolgens kun je jouw persoonlijke en unieke winkelnaam kiezen. Zorg ervoor dat deze in lijn is met de producten die je verkoopt. Als je hiermee klaar bent dan kun je jouw productlistings toevoegen en kies je jouw betalingsoptie. Etsy Payments is vanaf 26 april 2021 de primaire manier om betaald te worden. Vervolgens ga je de facturering instellen, dit betekent het invoeren van een creditcard of betaalpas zodat Etsy kosten kan innen.

Ik heb een link voor je waarmee je de eerste 40 producten GRATIS kunt plaatsen (dus je hoeft geen fee van €0,20 te betalen!) Klik hier om je shop te openen en de eerste 40 producten gratis te plaatsen!

Daarna ben je klaar om je producten aan je winkel toe te voegen. Zorg ervoor dat je kwaliteitsfoto’s maakt van jouw producten waarop ze het beste tot hun recht komen. Vervolgens maak je Etsy Listing foto’s. Listing foto’s zijn eigenlijk gewoon product foto’s. Je kunt hiervoor het beste het formaat 2700 x 2025 px aanhouden en je kunt deze Listing foto’s eenvoudig maken in Canva. Ik heb voor het beter kunnen verkopen van mijn digitale producten een ‘Etsy Listing Template’ gekocht van een andere verkoper op Etsy. Hieronder een voorbeeld van een listing template van mijn e-book in mijn Etsy shop.

Verkopen op Etsy
Voorbeeld van een mock-up in mijn Etsy shop

Mock-ups

Een mockup is eigenlijk een fotoshop van jouw ontwerp in een echte foto of in een digitaal opgemaakt product. Op deze manier kun je jouw product op een visuele manier presenteren en krijgen klanten een beter beeld van jouw product. Daardoor wordt het aantrekkelijker, wat een grotere kans op een verkoop geeft. In bovenstaande foto zie je mijn e-book wat wordt weergeven als een magazine, dát is een mock-up. Daarnaast kan een mockup je veel geld besparen omdat je zelf geen fotograaf of studio hoeft te maken/huren. Zorg dus dat je mooie mock-ups maakt van je digitale producten en dat je voldoende informatie erbij zet zodat potentiële kopers weten wat ze precies kunnen verwachten.

Wat ook erg belangrijk is: Voeg een how-to PDF toe aan je product.
Begin met de beschrijving van je product beschrijving, die alles moet bevatten wat je klant moet weten:

 • Dat dit een afdrukbaar/digitaal item is en dat er niets naar hen wordt verzonden
 • Bestandstype en -grootte
 • Ideale afdrukformaten, methoden en andere aanbevelingen (indien relevant)

  Disclaimer
 • Geen restitutie op digitale downloads
 • Niet voor commercieel/wederverkoop gebruik
 • Kleuren kunnen variëren afhankelijk van de monitorinstellingen

Tip: Je kunt ook een pdf met tips en keyboard shortcuts toevoegen.

Als je klaar bent met het vullen van je shop, dan wil je natuurlijk wel dat deze gevonden wordt. Dat doe je door je listings en shop voor Etsy’s zoekfunctie te optimaliseren

Het optimaliseren van je Etsy shop

Er komen meerdere factoren kijken bij de plaatsbepaling voor de zoekresultaten, maar jij hebt de regie over een aantal van de meest belangrijke. Volg onderstaande stappen om meer kansen te creëren om jouw items met de zoekopdrachten van shoppers te laten matchen en je plaatsing in de zoekresultaten te verbeteren.

– Zorg voor goede foto’s en zet de mooiste vooraan.
Je eerste foto van je listing is de miniatuurafbeelding die shoppers zien bij het doorzoeken van de zoekresultaten. Zorg ervoor dat die foto duidelijk en aantrekkelijk weergeeft wat er te koop is.
– Optimaliseer je titels.
Door je belangrijkste sleutelwoorden vooraan te zetten maak je het kopers echter makkelijk om in één oogopslag te zien wat je verkoopt en kan resulteren in meer kliks en verkopen vanuit de zoekresultaten.
Maak gebruik van alle 13 tags.
Elke tag die je aan een listing toevoegt is een kans om in de zoekresultaten te verschijnen. Niet gebruikte tags zijn gemiste kansen dus maak gebruik van alle 13 tags.
– Wees specifiek met categorieën.
Categorieën op Etsy fungeren als tags en door specifiekere categorieën toe te voegen geef je je listings meer kansen om gevonden te worden. De juiste categorie geeft je meer zichtbaarheid op Etsy.
– Gratis verzending aanbieden.
Kopers kunnen afknappen op hoge verzendkosten en hen ervan weerhouden op de aankoop te doen. Listings die gratis worden verzonden en shops die een garantie voor gratis verzending aanbieden krijgen prioriteit in de zoekresultaten. Digitale download items komen ook in aanmerking voor voorrang in de zoekresultaten in de Etsy app, aangezien hier geen verzendkosten voor gelden.
– Vul de informatie over jouw shop in.
Klanten kunnen door middel van de informatie die beschreven staat bij de de ‘over-de-shop’ een kijkje achter de schermen krijgen bij jou en je Etsy-shop. Een goed ingevulde over-de-shop-sectie trekt je score omhoog en een hogere score kan je plaatsing in de zoekresultaten verbeteren.

Etsy shop product foto
Voorbeeld van een product overzicht foto in mijn Etsy shop

Welke digitale producten zou jij kunnen verkopen op Etsy?

Je kunt gemakkelijk een nieuw verdienmodel toevoegen aan jouw business, daar is een digitaal product een goed voorbeeld van. Digitale producten zijn de perfecte manier om geld te verdienen op Etsy, je hebt namelijk geen voorraad nodig. Als je eenmaal producten hebt gemaakt en ze te koop hebt aangeboden, hoef je ze alleen maar te promoten en je verkopen bij te houden. Er zijn talloze verschillende digitale producten die je kunt maken en verkopen in je eigen winkel. Als je iets in digitaal formaat kunt maken waar andere mensen voor willen betalen, dan is dat een digitaal product dat je op Etsy kunt verkopen. Hieronder een opsomming van enkele van de meest populaire soorten producten die je digitaal kunt verkopen:

 • Templates (e-books/magazines/werkboeken etc.)
 • Planners
 • Mock-ups
 • WordPress templates
 • Stickers
 • Cursussen
 • Social media templates

Wil jij meer weten over hoe je digitale producten maakt? Klik dan hier voor een uitgebreid stappenplan!

Digitale producten zijn de perfecte manier om geld te verdienen op Etsy, je hebt namelijk geen voorraad nodig!

Etsy SEO

Nu je jouw shop in hebt gericht, wil je natuurlijk ook dat deze gevonden wordt. Hoe krijg je dit sneller voor elkaar?

Etsy zoekmachineoptimalisatie
SEO kan op Etsy worden toegepast, net zoals om jouw website en blogs vindbaar te maken in Google. Het is dus belangrijk om jouw producten te optimaliseren om zoekverkeer te genereren. Zorg er voor dat alles is ingevuld in jouw profiel en winkelpagina en gebruik tags. Tags zijn een enkel woord of een korte zin die jouw producten beschrijft. Etsy koppelt je tags automatisch aan de zoekcriteria van consumenten om je te helpen gevonden te worden.

Pinterest
Door je digitale producten te pinnen op Pinterest en te linken naar je Etsy shop, vergroot je ook het verkeer naar jouw producten.

Je eigen website
Zet je eigen website in om verkeer naar jouw Etsy shop te leiden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van blogs of verwijzingen vanuit je shoppagina.

Etsy Rank
Etsy Rank is ontworpen voor Etsy-verkopers en is een tool die je kunt gebruiken om trefwoorden te vinden en wat er momenteel trending is op Etsy, zodat je je zichtbaarheid kunt vergroten. Je kunt hun tools voor zoekwoordonderzoek gebruiken, een audit van je huidige producten krijgen en een aangepaste verkoopkaart krijgen om je te helpen Etsy in je voordeel te gebruiken.

Verwacht niet direct resultaat

Wanneer jij van plan bent om digitale producten te gaan verkopen op Etsy, dan is het goed om te weten dat je tijd nodig hebt om jouw shop uit te bouwen en gevonden te laten worden. Er zijn namelijk miljoenen andere mensen die hetzelfde doen als jij. Laat je hierdoor ook niet ontmoedigen maar wees uniek met jouw aanbod. Doe je best om jouw producten zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren en promoot jouw shop op verschillende social media kanalen en je website. Zorg ervoor dat jouw shop er professioneel uitziet en vul alle informatie in die je in kunt vullen. Reageer snel op berichtjes en voeg een verrassende touch toe als iemand een aankoop heeft gedaan. (denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van gratis tips of een gratis template). Vraag ook altijd om reviews! Ik heb ervaren dat er meer tijd in gaat zitten dan dat je van te voren bedacht had, wees je daar bewust van. Heb jij vragen over het maken van digitale producten? Of het openen van een Etsy shop? Laat het mij gerust weten, ik help je graag!

Wellicht vind je dit ook interessant:

Digitale producten verkopen, tips en voorbeelden.

Digitale producten verkopen, tips en voorbeelden.

Jij wilt digitale producten verkopen maar je weet niet goed hoe je moet beginnen en wat je zoal kunt gaan verkopen? Lees hier mijn uitgebreide blog vol tips en voorbeelden voor het verkopen van digitale producten. Wat zijn digitale producten? Een digitaal product is...

Lees meer
Starten met affiliate marketing, 5 tips.

Starten met affiliate marketing, 5 tips.

Affiliate marketing is één van de manieren om passief inkomen te genereren. Wil jij beginnen met affiliate marketing? Slim! In deze blog deel ik 5 belangrijke tips waarmee jij een succcesvolle start gaat maken. Passief inkomen dankzij affiliate marketing. Passief...

Lees meer
Een goede blog schrijven

Een goede blog schrijven

Ga jij starten met bloggen en wil jij weten hoe je een goede blog schrijft? Wat de belangrijkste elementen zijn voor een succesvolle blog? Lees dan snel verder! Hoe schrijf je een goede blog? Een goede blog schrijven begint met het zetten van een intentie. Wat en wie...

Lees meer