Digitale producten verkopen, tips en voorbeelden.

Digitale producten maken
Inge Dekker

Geschreven door Inge

12 februari 2023

Jij wilt digitale producten verkopen maar je weet niet goed hoe je moet beginnen en wat je zoal kunt gaan verkopen? Lees hier mijn uitgebreide blog vol tips en voorbeelden voor het verkopen van digitale producten.

Wat zijn digitale producten?

Digitale producten zijn producten die volledig digitaal zijn en geen fysieke componenten hebben. Het zijn producten die online kunnen worden gedownload, geopend en gebruikt. Je kunt dit product telkens opnieuw verkopen en je hoeft geen voorraad bij te houden.

 • E-books: elektronische boeken die kunnen worden gedownload en gelezen op computers, tablets, e-readers of smartphones.
 • Muziek downloads: digitale muziek die kan worden gedownload en afgespeeld op apparaten zoals mp3-spelers, computers en smartphones.
 • Online cursussen: digitale programma’s die online toegankelijk zijn en gebruikers kunnen helpen nieuwe vaardigheden te leren.
 • Software: digitale programma’s die kunnen worden gedownload en op een computer of ander apparaat kunnen worden geïnstalleerd.
 • Grafische ontwerpen: digitale kunstwerken, zoals logo’s, banners, sjablonen en illustraties die kunnen worden gedownload en gebruikt voor verschillende doeleinden.

Wat digitale producten aantrekkelijk maakt is het feit dat je ze maar één keer hoeft te maken, en daarna eindeloos kunt verkopen. In tegenstelling tot fysieke producten, vereisen digitale producten geen grote investeringen in productiematerialen of opslagruimte. Ook kunnen digitale producten automatisch worden verkocht via online platforms, waardoor de verkoopprocessen minder arbeidsintensief zijn. Je verkoopt jouw digitale producten terwijl je, bij wijze van, lekker op het strand ligt. Wist je dat er een groeiende vraag is naar digitale producten? Vooral vanwege de toename van online leren en thuiswerken.

Wist je dat er een groeiende vraag is naar digitale producten? Vooral vanwege de toename van online leren en thuiswerken.

Bij fysieke producten maak je van te voren al veel kosten. Ook heb je te maken met inventaris, verpakking,  verzending, belastingen, importeren en nog veel meer.

Onderzoek naar behoefte klant

Als je wilt gaan starten met het verkopen van digitale producten is het belangrijk om een aantal dingen onder de loep te nemen.

 • Jouw kennis. Waar heb jij verstand van?
 • Waar ben jij goed in?
 • Wat kun jij anderen leren én gemakkelijk maken?
 • Tegen welke problemen lopen jouw klanten aan? Waarmee kun je ze helpen?

Een paar voorbeelden waar je onderzoek zou kunnen doen:

 • Analyseer zoekwoorden en populaire zoekopdrachten bij Google. Dit geeft je inzicht in de onderwerpen en problemen waar klanten naar zoeken.
 • Gebruik sociale media om te kijken wat de doelgroep over jouw product of soortgelijke producten zegt. Lees hun opmerkingen en feedback, zodat je beter kunt begrijpen wat hun behoeften en interesses zijn.
 • Voer enquêtes uit onder jouw doelgroep om hun meningen en voorkeuren te peilen. Dit kan bijvoorbeeld via e-mail of sociale media. Vraag naar hun ervaringen met soortgelijke producten, wat ze graag zouden willen zien en wat ze niet leuk vinden.
 • Analyseer de concurrentie: bekijk welke soortgelijke digitale producten worden aangeboden en wat de sterke en zwakke punten hiervan zijn. Dit kan je helpen om te bepalen hoe je jouw product kunt differentiëren en aanpassen aan de behoeften van de klant.

Daarbij: een digitaal product creëren gaat veel gemakkelijker vanuit kennis en enthousiasme. Ik vind het bijvoorbeeld superleuk om e-books en templates vorm te geven, ook heb ik dit al heel erg vaak gedaan. Daardoor gaat het moeiteloos en ben ik er weinig tijd aan kwijt om het te maken.

werken met Inge

Voorbeelden van digitale producten

Voorbeelden van digitale producten zijn bijvoorbeeld:

Online cursussen en workshops:
Dit zijn digitale leerprogramma’s en workshops die online kunnen worden gevolgd. Denk aan bijvoorbeeld fotografielessen, webdesigncursussen, of marketingworkshops. Verkoop je training vervolgens op verschillende manieren:
– Vraag een prijs voor een eenmalige cursus
– Bundel cursussen, of voeg ze toe als een onderdeel van een product
– Ga voor een membership met een doorlopend abonnement.


E-books
Een e-book is een heel makkelijk én slim verdienmodel. Ze zijn relatief makkelijk om te maken: zet jouw kennis om in woorden, zorg dat het visueel aantrekkelijk is door een mooie lay-out in Canva te maken en sla je tekst op als een PDF. Maak ook een mooie mock-up in Canva en promoot ze op verschillende kanalen. Daarbij verkopen e-books gemakkelijk omdat klanten ze overal kunnen lezen. Zowel op een telefoon, laptop, tablet of e-reader.

Abonnementen
Die toegang bieden tot exclusieve content of diensten, zoals een abonnement op een online tijdschrift, streamingdienst of software-updates.

Virtuele evenementen
Dit zijn digitale evenementen zoals webinars, conferenties, workshops en online masterclasses die je kunt bijwonen vanuit je eigen huis.

Mobiele apps
Dit zijn digitale producten die kunnen worden gedownload en geïnstalleerd op smartphones of tablets, zoals spelletjes, sociale media-apps, fitness-apps en meer.

Presets
Ben jij fotograaf of heb jij affiniteit met foto’s/branding/fotografie? Maak en verkoop presets voor fotobewerking. Eenvoudig én snel.

WordPress thema’s
Heb jij ervaring met het designen van websites en programmeren? Dan zijn website sjablonen en thema’s een goed idee om digitaal te verkopen.

Wat digitale producten aantrekkelijk maakt is het feit dat je ze maar één keer hoeft te maken, en daarna eindeloos kunt verkopen.

Webinar
Wat zou jij jouw klanten kunnen leren? Waar blink jij in in uit? Geef een webinar/masterclass over bijvoorbeeld jouw succesformule en leer ze waardevolle dingen waardoor ze kunnen bereiken wat jij hebt. Stel: jij bent een jurist en je richt je op startende ZZP’ers, dan zou je een webinar kunnen maken over juridische zaken voor startende ZZP’ers. Aan welke juridische documenten moeten ze denken? Wat is belangrijk voor elke startende ondernemer? Ook kun je in dit webinar een mooi aanbod doen voor jouw diensten. Een webinar hoef je slechts 1 keer op te nemen en kun je eindeloos verkopen.

Templates
Dit zijn digitale producten zoals website-templates, grafische ontwerpen en presentatiesjablonen die je kunt aanpassen en gebruiken voor jouw eigen projecten.

Samenwerken met een virtueel assistent


Hoe maak je digitale producten?

Als het gaat om het maken van templates en e-books dan is Canva een lifesaver. Met Canva kun je eenvoudig een ontwerp maken voor een e-book, inclusief omslag en binnenwerk. Je kunt kiezen uit verschillende sjablonen, afbeeldingen en lettertypen om het ontwerp aan te passen aan jouw stijl en doelgroep. Wist jij dat je zelfs een presentatie kunt maken én presenteren in Canva? Met Canva kun je ook presentaties maken door sjablonen te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor dit doel. Je kunt afbeeldingen, grafieken en tekst toevoegen om jouw presentatie te ondersteunen.

Wil jij een cursus aanbieden op een leeromgeving? Dan raad ik Huddle of Learndash aan. Huddle is een leeromgeving waar je al je online programma’s in kwijt kan en waar je ook direct een community kan vormen. Ben jij benieuwd naar Huddle? Je kunt het 14 dagen gratis uitproberen!

Learndash is een plug-in welke je op jouw eigen WordPress website kunt integreren. Het vergt wel de nodige kennis van online techniek omdat je dit zelf moet ‘bouwen’.

Become Financially Free Membership

Wil jij dat iemand je stap voor stap uitlegt en laat zien hoe je digitale producten maakt en verkoopt? Je álle informatie geeft over meerdere verdienmodellen en passief inkomen? Dan raad ik je aan om lid te worden van het Become Financially Free Membership van Rowena Rousseau. In dit Membership leerde ik alles op het gebied van passief inkomen genereren en het maken van digitale producten.

Ik begon direct met het toepassen van haar tips (o.a. het schrijven van blogs, affiliate marketing en Pinterest) en een paar weken later verdiende ik op een midddag maar liefst ruim €440!

Ik ben hier echt ontzettend enthousiast over omdat ik dacht dat het lastig zou zijn om te gaan starten met passief inkomen en het erg lang zou duren voordat ik er iets mee zou gaan verdienen. Niets bleek minder waar want dankzij Rowena leerde ik op korte termijn alles over dit onderwerp. Ik begon direct met het toepassen van haar tips (o.a. het schrijven van blogs, affiliate marketing en Pinterest) en een paar weken later verdiende ik binnen 1 middag maar liefst ruim €440. In deze blog kun je meer lezen over mijn ervaring en affiliate marketing.

Become Financially Free blog
Become Financially Free Membership

Ook jij kunt vandaag nog beginnen met het maken én verkopen van digitale producten!

Het Membership kost maar €14,95 per maand en is maandelijks opzegbaar. Wil je het eens uitproberen? Gebruik dan mijn kortingscode: Inge50 voor maar liefst 50% korting op het Membership of op andere producten! Ik weet zeker dat je hiermee een vliegende start gaat maken met het verkopen van jouw digitale producten. Daarbij wordt het Membership maandelijks aangevuld met waardevolle video’s en kun je sparren met andere ondernemers in de community. Probeer het eens uit, spijt krijg je zeker niet :).

Digitale producten verkopen

Wil jij jouw digitale product sneller verkopen? Maak dan gebruik van verschillende websites en verkoopmogelijkheden. Naast jouw website kun je jouw digitale product verkopen op:

 • Etsy
 • Creative Market
 • Amazon.com
 • Bol.com

Heb jij al wel een website maar nog geen webshop/betaalpagina?

Dan heb ik goed nieuws voor je! Je hoeft namelijk helemaal geen uitgebreide webshop en betaalpagina te bouwen om jouw digitale producten te verkopen. Hieronder staan 2 opties benoemd die jij kunt gebruiken om binnen 10 minuten een betaalpagina online te hebben staan, zónder technische kennis.

Kennis.shop
Dit is een betaalsysteem gericht op ondernemers die geld verdienen met hun kennis en expertise. Met dit nieuwe betaalsysteem groei jij gegarandeerd in omzet maar bespaar je daarnaast ook nog eens duizenden euro’s op de software. Een systeem waarmee je kunt werken met conversie gerichte check-out pagina’s, kassakoopjes, one click upsell, termijnbetalingen en abonnementen én je hebt de mogelijkheid tot een affiliatesysteem. En nog een leuk nieuwtje: als partner mag ik jou 50% korting geven op een licentie! Ze hebben momenteel geen actie lopen dus mijn korting is uniek!In het kort:

 • Start binnen 10 minuten met online verkopen.
 • Vul het formulier in en maak zonder technische kennis een betaalpagina. Zij transformeren de inhoud direct naar een werkende betaalpagina.
 • Jouw betaalpagina in eigen huisstijl.
 • Accepteer iDeal, BanContact, Sofort, Creditcard en 16 andere betaalmethodes/
 • Elke pagina een unieke deelbare link: kennis.shop/pay/jouw-product
 • Geoptimaliseerd voor mobiel, tablet en desktops.
 • Verkoop ook abonnementen en termijn betalingen.
 • De mogelijkheid om je eigen cursus te maken en te verkopen!

Een lifetime Kennis.shop licentie met 50% korting!

Kennis.shop zit vol in ontwikkeling! Er zijn afgelopen maanden 1000’en ondernemers ingestapt en dat zegt al genoeg. Jij kunt een unieke lifetime licentie bemachtigen met 50% korting omdat ik partner ben van Kennis.shop. Dit is heel uniek omdat ze momenteel geen andere actie hebben lopen. Schaf via deze link jouw licentie aan en gebruik als kortingscode: VIAINGEDEKKER

Heb je vragen over Kennis.shop? Laat het mij gerust weten, ik werk er zelf natuurlijk ook mee. Lees hier alles over Kennis.shop.

Plug&Pay

Heb jij al wel een website maar nog geen webshop/betaalpagina? Dan kun je ook gebruik maken van Plug&Play; een perfecte betaalpagina voor digitale producten, binnen 5 minuten gemaakt. Je hoeft hiervoor geen uitgebreide webshop te bouwen.

 • Kant-en-klare templates
 • Vul je betaalpagina in met je logo, huisstijl, product omschrijvingen, afbeeldingen, reviews en video’s. Je kunt ook eigen velden toevoegen zoals product kleur, afmeting, datumselectie, etc.
 • Op je eigen domein
 • Geen technische kennis nodig
 • Binnen enkele muisklikken online
 • Eenvoudig koppelen met andere software
 • Inclusief upsell- en andere salestechnieken

Probeer Plug&Pay 14 dagen gratis!

Sneller jouw digitale product verkopen

Wil jij je doelgroep op een heel laagdrempelige manier kennis met je laten maken? Overweeg dan een gratis variant aan te bieden door middel van een gratis weggever. Stel: jij wilt een online cursus verkopen, dan is het een slim idee om een deel van één van de modules gratis aan te bieden. Of kies een bepaald onderwerp uit en maak daar een e-book van. Dit zorgt ervoor dat mensen meer vertrouwen in jou en jouw product krijgen en sneller getriggerd worden om jouw product te kopen. Wil je weten hoe je een weggever maakt, welke varianten er zoal bestaan en welke goed bij jouw business zouden passen? Lees dan mijn blog over gratis weggevers!

Digitale producten verkopen, de succesformule

Jij wilt jouw digitale producten verkopen, maar weet je ook hoe je dit doet? Zorg er dan voor dat je aan de slag gaat met long-term content. En hoe kun je dit het beste doen?

– Door blogs te schrijven
– Starten met Pinterest
– Starten met Youtube
– Of door jouw product te koppelen aan een affiliateprogramma, zodat anderen jouw product voor jou kunnen promoten. Ook dit leer je allemaal in het Become Financially Free Membership.

In onderstaande afbeelding kun je zien wat ik maar liefst in 2 maanden tijd verdiende met affiliate marketing. En dit is slechts de omzet van één affiliatepartner. De kennis over affiliatemarketing heb ik allemaal opgedaan in het membership van Rowena Rosseau. Doe er je voordeel mee en claim 50% korting op het membership met code: Inge50

Digitale producten verkopen

Heb jij nog vragen?

Stuur mij dan gerust een berichtje. Ik help ondernemers met het slimmer inrichten van hun online business, daar is het maken van digitale producten en affiliate marketing zeker een belangrijk onderdeel van! Lees hier wat ik zoal voor jou zou kunnen betekenen.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Starten met e-mail marketing: Een handleiding en tips!

Starten met e-mail marketing: Een handleiding en tips!

Wil jij starten met e-mail marketing? Dan zal deze handleiding e-mail marketing jou op weg helpen! Lees hoe je het werkt en hoe jij vandaag nog kunt beginnen met het verzamelen van leads. Als jij op het punt staat om te beginnen met emailmarketing, dan is Mailblue (of...

Lees meer
Starten met affiliate marketing, 5 tips.

Starten met affiliate marketing, 5 tips.

Affiliate marketing is één van de manieren om passief inkomen te genereren. Wil jij beginnen met affiliate marketing? Slim! In deze blog deel ik 5 belangrijke tips waarmee jij een succcesvolle start gaat maken. Passief inkomen dankzij affiliate marketing. Passief...

Lees meer