Digitale producten verkopen, tips en voorbeelden.

Digitale producten maken
Inge Dekker

Geschreven door Inge

12 februari 2023

Jij wilt digitale producten verkopen maar je weet niet goed hoe je moet beginnen en wat je zoal kunt gaan verkopen? Lees hier mijn uitgebreide blog vol tips en voorbeelden voor het verkopen van digitale producten.

Wat zijn digitale producten?

Een digitaal product is een online product dat telkens opnieuw online verkocht kan worden zonder dat je een voorraad hoeft bij te houden of aan te vullen. Het zijn meestal bestanden die gedownload of gestreamd kunnen worden zoals bijvoorbeeld:

 • MP3s
 • PDFs (e-books)
 • Software/thema’s
 • Sjablonen/templates

Wat digitale producten aantrekkelijk maakt is het feit dat je ze maar één keer hoeft te maken, en daarna eindeloos kunt verkopen. Je hoeft geen voorraad bij te houden! Dit maakt ze het perfecte verdienmodel voor ondernemers die op zoek zijn naar een inkomstenstroom die weinig tijd en moeite kost. Daarnaast heb je geen verzendkosten en je kunt het proces automatiseren. Jouw digitale producten kunnen direct automatisch verzonden worden terwijl jij aan een cocktail nipt bij het zwembad.

Dit maakt digitale producten het perfecte verdienmodel voor ondernemers die op zoek zijn naar een inkomstenstroom die weinig tijd en moeite kost.

Bij fysieke producten maak je van te voren al veel kosten. Ook heb je te maken met inventaris, verpakking,  verzending, belastingen, importeren en nog veel meer.

Onderzoek naar klantbehoefte

Als je wilt gaan starten met het verkopen van digitale producten is het belangrijk om een aantal dingen onder de loep te nemen.

 • Jouw kennis. Waar heb jij verstand van?
 • Waar ben jij goed in?
 • Wat kun jij anderen leren én gemakkelijk maken?

Daarnaast is het ook belangrijk om eerst onderzoek te doen. Waar ligt de behoefte? Tegen welke problemen lopen jouw klanten aan? Waarmee kun je ze helpen?

Een paar voorbeelden waar je onderzoek zou kunnen doen:

 • Facebook-groepen: Voor elke niche en doelgroep die je kunt bedenken bestaat er wel een Facebook-groep. Waar is er veel vraag naar? Waar zou jij op in kunnen spelen?
 • Social media: Welke posts worden het meest opgeslagen? Waar krijg je de meeste vragen over en reacties op?
 • E-mails van klanten: Lees de e-mails en berichten die je de afgelopen tijd hebt ontvangen nog eens door. De mensen die de moeite namen om contact met je op te nemen en hun ideeën en problemen met je te delen zijn over het algemeen “high intent” klanten, mensen die graag iets bij je willen kopen. Hun vragen en opmerkingen kunnen enorm veel inspiratie opleveren.

Daarbij: een digitaal product creëren gaat veel gemakkelijker vanuit kennis en enthousiasme. Ik vind het bijvoorbeeld superleuk om e-books en templates vorm te geven, ook heb ik dit al heel erg vaak gedaan. Daardoor gaat het moeiteloos en ben ik er weinig tijd aan kwijt om het te maken.

werken met Inge

Voorbeelden van digitale producten

Voorbeelden van digitale producten zijn bijvoorbeeld:

 • E-books
  Een e-book is een heel slim verdienmodel. Ze zijn relatief makkelijk om te maken: zet wat je weet over een onderwerp om in woorden, zorg dat het visueel aantrekkelijk is door een mooie lay-out in Canva te maken en sla je tekst op als een PDF. Maak ook een mooie mock-up in Canva en promoot ze via social media. (advertenties). Daarbij verkopen e-books gemakkelijk omdat klanten ze overal kunnen lezen. Zowel op een telefoon, laptop, tablet of e-reader.
 • Online cursus
  Gebruik je bestaande reputatie als expert en maak een online cursus! Verkoop je training vervolgens op een manier die bij jouw strategie past:
  – Vraag een prijs voor een eenmalige cursus
  – Bundel cursussen, of voeg ze toe als een onderdeel van een product
  – Ga voor een membership met een doorlopend abonnement.
 • Presets
  Ben jij fotograaf of heb jij affiniteit met foto’s/branding/fotografie? Maak en verkoop presets voor fotobewerking. Eenvoudig én snel.
 • WordPress thema’s
  Heb jij ervaring met het designen van websites en programmeren? Dan zijn website sjablonen en thema’s een goed idee om digitaal te verkopen.

Wat digitale producten aantrekkelijk maakt is het feit dat je ze maar één keer hoeft te maken, en daarna eindeloos kunt verkopen.

 • Webinar
  Wat zou jij jouw klanten kunnen leren? Waar blink jij in in uit? Geef een webinar/masterclass over bijvoorbeeld jouw succesformule en leer ze waardevolle dingen waardoor ze kunnen bereiken wat jij hebt. Stel: jij bent een jurist en je richt je op startende ZZP’ers, dan zou je een webinar kunnen maken over juridische zaken voor startende ZZP’ers. Aan welke juridische documenten moeten ze denken? Wat is belangrijk voor elke startende ondernemer? Ook kun je in dit webinar een mooi aanbod doen voor jouw diensten. Een webinar hoef je slechts 1 keer op te nemen en kun je eindeloos verkopen.
 • Templates
  Dit zijn digitale producten die professionals helpen bij het uitvoeren van taken waar ze de skills niet voor hebben of die een hoop tijd kosten. Denk aan: checklisten, mock-ups, (maaltijd)planners en socialmedia templates.
Samenwerken met een virtueel assistent

Hoe maak je digitale producten?

Als het gaat om het maken van templates en e-books dan is Canva een lifesaver. Er zijn veel verschillende gratis templates die je kunt invullen en geweldige mock-ups die je kunt gebruiken! Wist jij dat je zelfs een presentatie kunt maken én presenteren in Canva? Personaliseer de lay-out met elementen die je kunt kiezen uit miljoenen afbeeldingen, video’s, muziek, lettertypen en kleuren in de bibliotheek of upload je eigen materialen naar de editor. Je kunt zoveel dia’s toevoegen als je maar wilt en deze dynamisch maken met de animatiefunctie. Je kunt vervolgens jouw presentatie delen met je publiek met behulp van de gegenereerde link of download je presentatie in MP4.

Wil jij een cursus aanbieden op een leeromgeving? Dan raad ik Huddle of Learndash aan. Huddle is een leeromgeving waar je al je online programma’s in kwijt kan en waar je ook direct een community kan vormen. Ben jij benieuwd naar Huddle? Je kunt het 14 dagen gratis uitproberen!

Learndash is een plug-in welke je op jouw eigen WordPress website kunt integreren. Het vergt wel de nodige kennis van online techniek omdat je dit zelf moet ‘bouwen’.

Become Financially Free Membership

Wil jij dat iemand je stap voor stap uitlegt en laat zien hoe je digitale producten maakt en verkoopt? Je álle informatie geeft over meerdere verdienmodellen en passief inkomen? Dan raad ik je aan om lid te worden van het Become Financially Free Membership van Rowena Rousseau. In dit Membership leerde ik alles op het gebied van passief inkomen genereren en het maken van digitale producten.

Ik begon direct met het toepassen van haar tips (o.a. het schrijven van blogs, affiliate marketing en Pinterest) en een paar weken later verdiende ik op een midddag maar liefst ruim €400!

Ik ben hier echt ontzettend enthousiast over omdat ik dacht dat het lastig zou zijn om te gaan starten met passief inkomen en het erg lang zou duren voordat ik er iets mee zou gaan verdienen. Niets bleek minder waar want dankzij Rowena leerde ik op korte termijn alles over dit onderwerp. Ik begon direct met het toepassen van haar tips (o.a. het schrijven van blogs, affiliate marketing en Pinterest) en een paar weken later verdiende ik binnen 1 middag maar liefst ruim €400. In deze blog kun je meer lezen over mijn ervaring en affiliate marketing.

Become Financially Free blog
Become Financially Free Membership

Ook jij kunt vandaag nog beginnen met het maken én verkopen van digitale producten!

Het Membership kost maar €14,95 per maand en is maandelijks opzegbaar. Wil je het eens uitproberen? Gebruik dan mijn kortingscode: Inge50 voor maar liefst 50% korting op het Membership of op andere producten! Ik weet zeker dat je hiermee een vliegende start gaat maken met het verkopen van jouw digitale producten. Daarbij wordt het Membership maandelijks aangevuld met waardevolle video’s en kun je sparren met andere ondernemers in de community. Probeer het eens uit, spijt krijg je zeker niet :).

Digitale producten verkopen

Wil jij jouw digitale product sneller verkopen? Maak dan gebruik van verschillende websites en verkoopmogelijkheden. Naast jouw website kun je jouw digitale product verkopen op:

 • Etsy
 • Creative Market
 • Amazon.com
 • Bol.com

Heb jij al wel een website maar nog geen webshop/betaalpagina?

Dan heb ik goed nieuws voor je! Je hoeft namelijk helemaal geen uitgebreide webshop en betaalpagina te bouwen om jouw digitale producten te verkopen. Hieronder staan 2 opties benoemd die jij kunt gebruiken om binnen 10 minuten een betaalpagina online te hebben staan, zónder technische kennis.

Kennis.shop
Dit is een betaalsysteem gericht op ondernemers die geld verdienen met hun kennis en expertise. Met dit nieuwe betaalsysteem groei jij gegarandeerd in omzet maar bespaar je daarnaast ook nog eens duizenden euro’s op de software. Een systeem waarmee je kunt werken met conversie gerichte check-out pagina’s, kassakoopjes, one click upsell, termijnbetalingen en abonnementen én je hebt de mogelijkheid tot een affiliatesysteem.In het kort:

 • Start binnen 10 minuten met online verkopen.
 • Vul het formulier in en maak zonder technische kennis een betaalpagina. Zij transformeren de inhoud direct naar een werkende betaalpagina.
 • Jouw betaalpagina in eigen huisstijl
 • Accepteer iDeal, BanContact, Sofort, Creditcard en 16 andere betaalmethodes
 • Elke pagina een unieke deelbare link: kennis.shop/pay/jouw-product
 • Geoptimaliseerd voor mobiel, tablet en desktops.
 • Verkoop ook abonnementen en termijn betalingen

Maar liefst €200 euro korting!

Kennis.shop zit momenteel nog in de voorlancering. Dat betekent dat ze nog niet helemaal klaar zijn met bouwen maar je kunt al wel een betaalpagina maken. (klik hier om de tijdlijn te zien) In ruil daarvoor krijg je een bizar goedkope prijs. Je kunt nu nog een unieke lifetime licentie bemachtigen terwijl zij verder ontwikkelen. De prijs is in 4x verhoogd naar €499 en blijft verhogen dus wees er snel bij! Ik mag een cadeau kaart van maar liefst €200 weggeven. Met code: inged1up claim jij die €200 korting! Deze cadeau kaart is geldig tot 24 februari, dus wees er snel bij via deze link!

Heb je vragen over Kennis.shop? Laat het mij gerust weten, ik werk er zelf natuurlijk ook mee.

Plug&Pay

Heb jij al wel een website maar nog geen webshop/betaalpagina? Dan kun je ook gebruik maken van Plug&Play; een perfecte betaalpagina voor digitale producten, binnen 5 minuten gemaakt. Je hoeft hiervoor geen uitgebreide webshop te bouwen.

 • Kant-en-klare templates
 • Vul je betaalpagina in met je logo, huisstijl, product omschrijvingen, afbeeldingen, reviews en video’s. Je kunt ook eigen velden toevoegen zoals product kleur, afmeting, datumselectie, etc.
 • Op je eigen domein
 • Geen technische kennis nodig
 • Binnen enkele muisklikken online
 • Eenvoudig koppelen met andere software
 • Inclusief upsell- en andere salestechnieken

Probeer Plug&Pay 14 dagen gratis!

Sneller jouw digitale product verkopen

Wil jij je doelgroep op een heel laagdrempelige manier kennis met je laten maken? Overweeg dan een gratis variant aan te bieden door middel van een gratis weggever. Stel: jij wilt een online cursus verkopen, dan is het een slim idee om een deel van één van de modules gratis aan te bieden. Of kies een bepaald onderwerp uit en maak daar een e-book van. Dit zorgt ervoor dat mensen meer vertrouwen in jou en jouw product krijgen en sneller getriggerd worden om jouw product te kopen. Wil je weten hoe je een weggever maakt, welke varianten er zoal bestaan en welke goed bij jouw business zouden passen? Lees dan mijn blog over gratis weggevers!

Digitale producten verkopen, de succesformule

Jij wilt jouw digitale producten verkopen, maar weet je ook hoe je dit doet? Zorg er dan voor dat je aan de slag gaat met long-term content. En hoe kun je dit het beste doen?

– Door blogs te schrijven
– Starten met Pinterest
– Starten met Youtube
– Of door jouw product te koppelen aan een affiliateprogramma, zodat anderen jouw product voor jou kunnen promoten. Ook dit leer je allemaal in het Become Financially Free Membership.

Heb jij nog vragen?

Stuur mij dan gerust een berichtje. Ik help ondernemers met het slimmer inrichten van hun online business, daar is het maken van digitale producten en affiliate marketing zeker een belangrijk onderdeel van! Lees hier wat ik zoal voor jou zou kunnen betekenen.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Verkopen op Etsy, mijn ervaring en tips!

Verkopen op Etsy, mijn ervaring en tips!

Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik vaak zeg dat het verstandig is om meerdere verdienmodellen te implementeren in je business. Etsy is hier een uitstekend platform voor. Want wat je ook verkoopt, digitale of fysieke producten, het kan allebei. Wil jij...

Lees meer
Starten met affiliate marketing, 5 tips.

Starten met affiliate marketing, 5 tips.

Affiliate marketing is één van de manieren om passief inkomen te genereren. Wil jij beginnen met affiliate marketing? Slim! In deze blog deel ik 5 belangrijke tips waarmee jij een succcesvolle start gaat maken. Passief inkomen dankzij affiliate marketing. Passief...

Lees meer
Een goede blog schrijven

Een goede blog schrijven

Ga jij starten met bloggen en wil jij weten hoe je een goede blog schrijft? Wat de belangrijkste elementen zijn voor een succesvolle blog? Lees dan snel verder! Hoe schrijf je een goede blog? Een goede blog schrijven begint met het zetten van een intentie. Wat en wie...

Lees meer