Starten met e-mail marketing: Een handleiding en tips!

cursus emailmarketing
Online VA - Business Strateeg

Geschreven door Inge

Wil jij starten met e-mail marketing? Dan zal deze handleiding e-mail marketing jou op weg helpen! Lees hoe je het werkt en hoe jij vandaag nog kunt beginnen met het verzamelen van leads.

Als jij op het punt staat om te beginnen met emailmarketing, dan is Mailblue (of ActiveCampaign, dat is de Engelse versie) de perfecte keuze. In deze blog leg ik je stapsgewijs uit hoe je kunt starten met e-mailmarketing en hoe Mailblue je kan helpen om je leads om te zetten naar klanten!

Waarom e-mail marketing een must is voor elke ondernemer

Je kunt hiermee op een eenvoudige manier klanten bereiken, betrekken en behouden, en het biedt meetbare resultaten én bespaart geld (op bijvoorbeeld advertentiekosten). Met emailmarketing kun je de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste mensen krijgen.

 1. Directe communicatie: Met e-mails kun je rechtstreeks in contact komen met jouw doelgroep. In tegenstelling tot sociale media of advertenties, belandt een e-mail direct in de inbox van de ontvanger. Dit creëert een persoonlijkere en directere communicatie.
 2. Gepersonaliseerde interactie: E-mailmarketing maakt het mogelijk om inhoud en aanbiedingen te personaliseren op basis van de interesses en voorkeuren van jouw potentiële klanten. Dit verhoogt de kans op betrokkenheid en conversie, omdat de boodschap relevanter is voor de ontvanger.
 3. Kostenefficiëntie: Het verzenden van e-mails is over het algemeen kostenefficiënt in vergelijking met andere marketingkanalen, zoals direct mail of advertenties op televisie en in print. Er zijn geen kosten voor drukwerk en verzending. Je kunt Mailblue 14 dagen gratis uitproberen!
 4. Meetbare resultaten: Je kunt gedetailleerde statistieken en rapportages downloaden waarmee je de prestaties van je campagnes kunnen meten. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel mensen de e-mail hebben geopend, op links hebben geklikt en welke acties ze hebben ondernomen. Dit geeft waardevolle inzichten om jouw marketingstrategie te verbeteren.
 5. Opbouwen van klantrelaties: Door regelmatig waardevolle informatie en aanbiedingen via e-mail te delen, kun je sterke en langdurige relaties met jouw klanten opbouwen. Dit kan leiden tot herhaalde aankopen en loyaliteit.
 6. Automatisering en segmentatie: Hierdoor kun je relevante e-mails verzenden op basis van het gedrag en de interesses van jouw leads/klanten waarmee de kans groter wordt dat je je product/dienst verkoopt.

Met e-mail marketing kun je de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste mensen krijgen.

Starten met e-mail marketing

Voordat je begint met emailmarketing, is het belangrijk om je doelstellingen en doelgroep te bepalen. Denk na over wat je wilt bereiken met je campagnes en wie je ideale klanten zijn. Vervolgens kun je starten met het opbouwen van je emaillijst. Maar hoe doe je dit?

Er zijn verschillende manieren om je emaillijst te vergroten. De makkelijkste manier is het maken van een formulier (opt-in) zodat mensen zich in kunnen schrijven voor jouw nieuwsbrief of gratis weggever. Daarnaast is het belangrijk dat je de inhoud van je e-mails afstemt op de ontvanger. Zorg ervoor dat je boeiende, relevante en waardevolle content schrijft en personaliseer je berichten op basis van hun interesses en gedrag. Vergeet niet om pakkende onderwerpregels te schrijven die de aandacht van je ontvangers trekken.

Mini cursus e-mailmarketing

Wil jij eenvoudig starten met email marketing? Dan is Maiblue een goede keuze. Het is een duidelijk e-mail marketing systeem met nederlandse support, heel fijn!

Ik begrijp dat technische dingen soms een beetje lastig kunnen zijn maar maak je geen zorgen, ik ga je stap voor stap door het proces leiden. En wil je het jezelf wat makkelijker maken? Ik heb onlangs een minicursus e-mailmarketing gelanceerd. In deze cursus leg ik jou door middel van korte video’s uit hoe je start met e-mailmarketing/Mailblue. Inmiddels zijn al 35 ondernemers ingestapt!

In slechts enkele modules leer jij, in je eigen tijd en op je eigen tempo via de online leeromgeving, hoe je:

 • Jouw MailBlue account inricht
 • Het verschil tussen een automatisering en een campagne
 • Hoe je met lijsten en tags werkt
 • Een weggever maakt
 • Hoe je een automatisering/sales funnel maakt
 • Hoe je een inschrijfformulier maakt en integreert op jouw WordPress website. (+ Phoenix, Wix, Squarespace website)

Ik beloof jou dat je slechts enkele uurtjes nodig hebt om jouw bedrijf (en/of die van je klanten) next level te tillen. Héél veel waarde dus voor een hele kleine investering. (€49). Geen ellenlange cursus, maar een mini cursus zodat je in een korte tijd grote stappen zet. BONUS: The Ultimate Leadmagnet Guide én unieke kortingen (50%) op relevante programma’s en een lifetime licentie van Kennis.Shop! Klik hier om mee te doen!

Starten met e-mail marketing

Handleiding e-mail marketing

Stap 1: Maak een Account

Klik hier om een gratis account aan te maken (14 dagen gratis) en volg de instructies.

Stap 2: Verken je Dashboard

Als je bent ingelogd, kom je terecht op je dashboard. Dit is het controlecentrum van je e-mailmarketingavontuur. Hier kun je campagnes maken, contacten beheren en statistieken bekijken. Klik aan de linkerkant op ‘Instellingen’ en ga vervolgens het rijtje af om de basis goed in te stellen.

Lijsten en tags

Wat je daarna moet doen is een lijst maken (of meerdere). Dit doe je door op ‘contactpersonen’ te klikken en vervolgens op Lijsten. Op deze lijst worden namelijk jouw contactpersonen geplaatst. Lijsten kun je ook wel zien als digitale mappen waarin je je contacten organiseert. Het zijn categorieën of groepen die je helpen om je contacten te scheiden. Bijvoorbeeld, je kunt een lijst maken voor je bestaande klanten en een andere lijst voor de leads. Lijsten helpen je om je contacten overzichtelijk te houden en zorgen ervoor dat je de juiste boodschap naar de juiste groep mensen stuurt.

Tags zijn als labels die je aan individuele contacten kunt toewijzen binnen je lijsten. Ze voegen een extra laag van organisatie toe. Je kunt tags gebruiken om specifieke kenmerken of interesses van je contacten aan te geven. Stel je voor dat je een lijst hebt met nieuwe aanmeldingen, maar sommigen zijn geïnteresseerd in Product A terwijl anderen geïnteresseerd zijn in Product B. Met tags kun je deze verschillende interesses markeren. Hiermee kun je gerichte en gepersonaliseerde e-mails naar specifieke groepen contacten sturen. Bijvoorbeeld, je kunt een e-mailcampagne maken die alleen wordt verzonden naar contacten met de “Product A” tag. Wil je een tag maken? Klik dan onder ‘contactpersonen’ op Labels.

Contactpersonen toevoegen

Je hebt jouw Mailblue account ingericht, maar hoe kom je nou aan contactpersonen? Indien je al een lijst met contactpersonen hebt, dan kun je deze handmatig toevoegen of importeren middels een cvs-bestand. (links in het menu, onder ‘contactpersonen’). Maar hoe kom je nou aan leads? Hoe laat je jouw emaillijst groeien?

 1. Formulieren: Met formulieren op je website of landingspagina’s kun je bezoekers aanmoedigen zich in te schrijven voor je emaillijst. Ze kunnen zich bijvoorbeeld aanmelden voor jouw nieuwsbrief óf maak een waardevolle weggever en koppel dit aan een inschrijfformulier. Dit is de snelste manier om je e-maillijst te laten groeien. Promoot deze weggever (ook wel ‘lead magnet’ genoemd) op je website, blog, sociale media of andere marketingkanalen. Wanneer mensen zich inschrijven en de weggever ontvangen, worden ze automatisch als leads aan je emaillijst in Mailblue toegevoegd. Ik heb een uitgebreide blog geschreven en een gratis ‘Weggever Checklist’ gemaakt die je kunt downloaden. Je leest de blog hier. Om een formulier te maken klik je links in het menu op ‘website’ en vervolgens op ‘formulieren’.
 2. Webinars of evenementen: Organiseer webinars, workshops of evenementen waar geïnteresseerden zich voor kunnen inschrijven. Hiervoor kun je ook weer een formulier gebruiken.
 3. Social media en advertenties: Gebruik social media-platforms en online advertenties om leads te genereren. Richt je advertenties op je doelgroep en moedig mensen aan om zich in te schrijven voor je weggever/nieuwsbrief/aanbod. Stuur deze leads vervolgens naar een speciale landingspagina met een inschrijfformulier dat direct is gekoppeld aan Mailblue.

Handleiding e-mail marketing
Campagne / nieuwsbrief maken

E-mailcampagnes zijn de e-mails die je naar contactpersonen stuurt, zoals bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Hoe maak je een campagne?

 1. Campagne aanmaken: Ga naar het “Campagnes” gedeelte van je dashboard en klik op “Nieuwe Campagne”. Hier kun je de naam van de campagne instellen, het onderwerp van de e-mail kiezen en het e-mailontwerp maken.
 2. Ontwerpen van e-mails: Gebruik de e-mailbouwer om je e-mail te ontwerpen. Voeg tekst, afbeeldingen en links toe en maak je e-mail aantrekkelijk en informatief.
 3. Verzending plannen: Kies wanneer je de e-mail wilt verzenden. Je kunt het onmiddellijk verzenden of een specifieke datum en tijd instellen.
 4. Resultaten bekijken: Na het verzenden van je campagne kun je de resultaten volgen. Je kunt zien hoeveel mensen de e-mail hebben geopend, op links hebben geklikt en welke acties ze hebben ondernomen.
 5. Automatisering: Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je overwegen om geautomatiseerde campagnes in te stellen, zoals welkomstreeksen of verlaten winkelwagen-e-mails.

Vind je dit ingewikkeld? Ik laat in mijn mini-cursus e-mail marketing in de video’s precies zien hoe je dit doet. Je doet al mee voor slechts €49 en krijgt direct toegang tot de online leeromgeving. Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden.

Een automatisering (funnel) maken

Klik links in het menu op ‘automatiseringen’ en vervolgens rechtsboven op de knop ‘maak een automatische serie’. Wanneer je begint met het maken van een nieuwe automatisering, geef je deze een naam zodat je later gemakkelijk kunt onthouden waarvoor deze automatisering dient.

Nu is het tijd om de trigger te kiezen. De trigger is de gebeurtenis die de automatisering zal activeren. Dit kan variëren van wanneer iemand zich inschrijft voor je nieuwsbrief tot wanneer iemand een aankoop doet op je website of een specifieke pagina bezoekt. Vervolgens definieer je de stappen of acties die de automatisering moet uitvoeren zodra de trigger plaatsvindt. Dit kan onder meer het verzenden van specifieke e-mails, het toevoegen van tags aan contacten, of het wachten op een bepaalde tijd om vervolgacties uit te voeren.

Nadat je de stappen hebt ingesteld, kun je de automatisering opslaan en activeren. Het is belangrijk om de automatisering goed te testen om ervoor te zorgen dat deze werkt zoals verwacht voordat je contacten toevoegt aan de automatisering. Wil je weten hoe je vervolg/wachtstappen en acties instelt? Bekijk dan de video’s in de online leeromgeving van de mini-cursus e-mailmarketing. Je krijgt liftetime toegang voor slechts €49!

Handleiding Mailblue

Nog vragen?

Hopelijk kun je met bovenstaande tips snel aan de slag met e-mail marketing. Heb je toch nog vragen? Of hulp nodig? Neem dan zeker even contact op, ik kijk graag met je mee!

Wellicht vind je dit ook interessant:

Wat is Systeme.io en hoe werkt het?

Wat is Systeme.io en hoe werkt het?

Wil je graag aan de slag met Systeme.io en ben je op zoek naar uitleg en een review? Ik leg je alles uit over Systeme.io en hoe je het effectief kunt inzetten voor jouw business! Daarnaast geef ik je meer informatie over de gratis cursus én kun je direct gratis...

Lees meer