Een goede blog schrijven

Inge virtueel assistent
Online VA - Business Strateeg

Geschreven door Inge

Ga jij starten met bloggen en wil jij weten hoe je een goede blog schrijft? Wat de belangrijkste zaken zijn voor een succesvolle blog? Lees dan snel verder!

Waarom beginnen met bloggen?

Bloggen kan bijdragen aan het opbouwen van een online aanwezigheid en een persoonlijk merk. Door te bloggen kun je anderen helpen en inspireren met jouw kennis, ervaringen en perspectieven. Bloggen kan bijdragen aan een hogere vindbaarheid in zoekmachines zoals Google. Door regelmatig hoogwaardige content te publiceren die relevant is voor jouw doelgroep, kun je de kans vergroten dat mensen jouw blog vinden wanneer ze op zoek zijn naar informatie over het onderwerp waarover jij blogt.

Zoekmachines waarderen websites die regelmatig nieuwe, relevante content publiceren, omdat dit aangeeft dat de website actief is en waardevolle informatie biedt aan bezoekers. Als gevolg daarvan kunnen zoekmachines jouw website een hogere positie geven in de zoekresultaten, wat kan bijdragen aan meer verkeer naar jouw website.

De keys van een goede blog

Een goede blog is een blog die waardevolle content biedt voor de lezer en de doelgroep van de blog. Hieronder volgen enkele kenmerken van een goede blog:

  • Relevantie: De blog moet relevant zijn voor de lezer en aansluiten bij hun interesses en behoeften.

  • Informatief: De blog moet waardevolle informatie bieden die de lezer helpt om een probleem op te lossen, een vraag te beantwoorden of meer te weten te komen over een specifiek onderwerp.

  • Uniek: De blog moet origineel zijn en een uniek perspectief bieden. Dit kan de lezer helpen om nieuwe inzichten te krijgen en anders naar een onderwerp te kijken.

  • Toegankelijk: De blog moet toegankelijk zijn voor de lezer en makkelijk te lezen en te begrijpen zijn. Dit kan worden bereikt door een duidelijke schrijfstijl en goed gestructureerde inhoud.

  • Interactief: De blog moet interactief zijn en de lezer aanmoedigen om te reageren en deel te nemen aan de discussie. Dit kan bijdragen aan een betrokken community rond de blog.

  • Regelmatig geüpdatet: De blog moet regelmatig worden geüpdatet met nieuwe content. Dit kan helpen om de betrokkenheid van de lezer te behouden en de vindbaarheid van de blog te verbeteren.

  • Visueel aantrekkelijk: De blog moet visueel aantrekkelijk zijn en aantrekkelijke afbeeldingen of video’s bevatten die de inhoud ondersteunen en de lezer helpen om de informatie beter te begrijpen.

Een goede blog schrijven begint met het weten voor wie de blog schrijft. Wie is je doelgroep? Waar zijn zij naar op zoek? Als je dit weet dan kun je vervolgens een zoekwoordenonderzoek doen.

Zoekwoorden onderzoek

Doe onderzoek naar relevante zoekwoorden die gerelateerd zijn aan het onderwerp van je blog. Gebruik tools zoals de Google Keyword Planner of SEMrush om zoekwoorden te vinden die vaak worden gezocht, maar niet te competitief zijn. Zoekwoorden zijn een erg belangrijk onderdeel van SEO!

Door zoekwoorden op bepaalde plekken te verwerken in je tekst geef je de zoekmachines een seintje dat jouw pagina relevant is voor de zoekopdracht die is ingegeven. Elke keer als je en blog schrijft of een nieuwe pagina maakt moet je dus op zoek gaan naar goede zoekwoorden.

Door zoekwoorden binnen je website strategisch te plaatsen zullen jouw webpagina’s beter gevonden worden.

Goede zoekwoorden zijn woorden die veel worden ingetypt, maar niet veel worden gebruikt op andere websites. Er zijn een groot aantal betaalde programma’s waarmee je dat kunt doen, maar er zijn ook een aantal gratis varianten waaronder Rank Math, Ubersuggest en Keyword Surfer.

Het belangrijkste aan een zoekwoorden onderzoek is achterhalen wat de zoeker wil weten. Je kunt bijvoorbeeld via de Google zoekresultaten een zoekwoord intypen wat bij jouw blog past. Ik gebruik nu als voorbeeld even ‘Succesvolle blog’. Google geeft je automatisch een aantal suggesties wanneer je begint met typen. De meest betrouwbare zoekwoorden krijg je als je je browser opent in Incognito modus, zo houdt Google het minst rekening met eerdere zoekopdrachten.

Hier zijn een aantal belangrijke stappen die je kunt volgen om een blog te schrijven die goed gevonden wordt in Google:

1: Maak een aantrekkelijke titel: Schrijf een titel die mensen nieuwsgierig maakt en een duidelijke indicatie geeft van wat er in jouw blog beschreven wordt.

2: Optimaliseer je inhoud: Zorg ervoor dat de zoekwoorden die je hebt gevonden op een natuurlijke manier in de tekst van je blog voorkomen, maar overdrijf niet. Gebruik ze in de titel, inleiding en tussenkopjes. Dit helpt Google te begrijpen waar je blog over gaat.

3: Schrijf kwalitatieve content: Zorg ervoor dat je inhoud goed geschreven en informatief is. Zorg voor een duidelijke structuur met tussenkopjes en eventueel afbeeldingen en video’s.

4: Gebruik meta-tags: Schrijf een aantrekkelijke meta-titel en meta-omschrijving die de inhoud van de blog samenvat en zoekwoorden bevat.

5: Promoot je blog: Promoot je blog via sociale media en andere kanalen om meer verkeer te genereren. Hoe meer verkeer je hebt, hoe beter Google de kwaliteit van je blog zal waarderen.

6: Gebruik interne en externe links: Voeg interne links toe naar andere relevante artikelen op je eigen website en externe links naar andere autoritaire websites. Dit kan helpen om je positie in de zoekresultaten te verbeteren.

7: Zorg voor mobiele toegankelijkheid: Zorg ervoor dat je blog mobielvriendelijk is en goed werkt op verschillende apparaten en schermgroottes. Dit is belangrijk omdat steeds meer mensen hun mobiele apparaten gebruiken om online te zoeken.

Door deze stappen te volgen, kun je een blog schrijven die goed gevonden wordt in Google en je zoekmachine ranking verbeteren. Maar vergeet niet dat inhoud nog steeds key is – de kwaliteit van je inhoud is het belangrijkste aspect van een succesvolle blog.

Een succesvolle blog schrijven

Ubersuggest

Gebruik tools voor het vinden van zoekwoorden voor een optimaal resultaat. UberSuggest is een geweldige tool om je te helpen bij zoekwoordenonderzoek en SEO-analyse. Door deze gegevens te gebruiken, kun je betere beslissingen nemen over welke zoekwoorden je moet targeten en hoe je je content kunt optimaliseren om hoger te ranken in zoekmachines. Met de gratis variant is het mogelijk om zoekvolumes en concurrentie op te halen. Je kunt ook ideeën opdoen voor andere zoekwoorden en de URL’s van de concurrenten waar je de strijd mee moet aangaan zien. Een andere fijne optie binnen Ubersuggest is dat het je inspiratie geeft voor nieuwe onderwerpen. Via de ‘Content ideeën’ vind je diverse blogonderwerpen die in het verleden backlinks hebben gescoord.

Keyword Surfer

Keyword Surfer is een gratis Chrome-extensie die helpt bij het vinden van zoekwoorden en het analyseren van zoekwoordgegevens. Deze tool is de gratis must-have voor iedereen die met SEO bezig is, het geeft inzicht in de zoektermen die je gebruikt, maar ook die van de concurrenten.

Rank Math

Om je blogteksten nog beter vindbaar te maken raad ik Rank Math aan. Rank Math is een SEO-plugin voor WordPress die helpt bij het optimaliseren van websites voor zoekmachines zoals Google. Het biedt verschillende functies voor on-page optimalisatie, zoals het optimaliseren van titels en metabeschrijvingen, het verbeteren van de interne linkstructuur en het monitoren van zoekwoordposities. Als je deze plugin activeert, verschijnen er bij elke blog tips om je blog te optimaliseren.

Hoe werkt het?

  • On-page optimalisatie: Rank Math biedt een SEO-analysefunctie die kan worden gebruikt om pagina’s op je website te analyseren op SEO-gerelateerde factoren zoals zoekwoorddichtheid, metabeschrijving, afbeeldingen, titel en meer. Het geeft ook suggesties voor verbeteringen.

  • XML-sitemap en robots.txt: Rank Math genereert automatisch een XML-sitemap en robots.txt-bestand en stuurt deze naar zoekmachines zoals Google, zodat je website gemakkelijk kan worden gecrawld en geïndexeerd.

  • Interne linkbuilding: Rank Math biedt een interne linkbuilding tool die suggesties geeft voor relevante interne links op basis van de inhoud op de pagina die je bewerkt.

  • Zoekwoordmonitoring: Rank Math biedt een ingebouwde zoekwoordmonitoringfunctie waarmee je zoekwoordposities en klikken kunt volgen in zoekmachines zoals Google. Dit kan helpen om te begrijpen hoe je website presteert en om aanpassingen te maken aan de SEO-strategie!

Een succesvolle blog schrijven

Tips!

Om een goede blog te schrijven het belangrijk dat er afbeeldingen aan toe zijn gevoegd. Het toevoegen van afbeeldingen aan je blog heeft verschillende voordelen en is daarom erg belangrijk. Afbeeldingen kunnen de visuele aantrekkingskracht van je blog verhogen en de aandacht van je lezers trekken. Het kan helpen om je blog te onderscheiden van andere blogs en het aantrekkelijker te maken voor lezers. Ook kunnen afbeeldingen de leesbaarheid van je blog verbeteren door lange lappen tekst te doorbreken en het gemakkelijker te maken om belangrijke informatie op te nemen. Dit kan vooral nuttig zijn voor lezers die snel door de inhoud willen gaan. Daarnaast kunnen afbeeldingen bijdragen aan de SEO (zoekmachineoptimalisatie) van je blog door extra zoekwoorden en context aan je inhoud toe te voegen. Het toevoegen van alt-tags en bestandsnamen die de inhoud van de afbeelding beschrijven, kan ook helpen om de vindbaarheid van je blog in zoekmachines te verbeteren

Wist je dat er ook wordt gezocht via Google Afbeeldingen? Zorg er daarom ook voor dat je vóórdat je jouw foto’s uploadt naar je mediabibliotheek binnen je website, je ze een naam meegeeft met een zoekwoord erin.


Voeg ook interne en externe links toe aan je blog. Interne links zijn links die bijvoorbeeld naar een andere blog verwijzen op jouw website. Maar dit kan bijvoorbeeld ook een dienst of product zijn. Op deze manier houd je je bezoekers op je website!

Een goede blog schrijven

Maak gebruik van Headings in je blogtekst

Een goede blog schrijven begint met het het gebruik van headings. Dit kan helpen om de inhoud te structureren en de leesbaarheid te verbeteren. Wanneer lezers een blogpost lezen, willen ze vaak snel kunnen zien waar de belangrijkste onderwerpen en subonderwerpen zich bevinden. Headings kunnen hierbij helpen door de inhoud in duidelijke secties te verdelen en de aandacht van de lezer te trekken. Dit kan het gemakkelijker maken om belangrijke informatie te vinden en de lezerservaring verbeteren.

Headings zijn ook belangrijk voor de SEO van je blog. Door zoekwoorden in headings te gebruiken, kunnen zoekmachines beter begrijpen waar je inhoud over gaat en kan je blog beter worden gerangschikt in zoekresultaten. Het is daarom belangrijk om je headings zorgvuldig te kiezen en ervoor te zorgen dat ze relevant zijn voor de inhoud van je blogpost.

Een goede blog schrijven is geen ‘quick fix’

Als jij hoger in Google wilt komen komt er wel meer bij kijken dan 1 keer bloggen per maand. Het vergt tijd en aandacht en je dient daarnaast ook aan de slag te gaan met de SEO van jouw website. Om meer verkeer naar jouw website te leiden zou je kunnen denken aan het maken van een ‘gratis weggever’. Ik heb daar onlangs een interessante blog over geschreven. Door het promoten van jouw gratis weggever worden potentiële klanten naar jouw website gelokt. Via een opt-in formulier komen mensen vervolgens op jouw e-maillijst te staan. De kans is groot dat weggevers worden gedeeld door andere mensen waardoor jouw bereik ook groter wordt!

Heb jij hulp nodig bij het schrijven van een goede blog?

Neem dan vooral contact op! Ik denk graag met je mee!

Wellicht vind je dit ook interessant:

Wat is Systeme.io en hoe werkt het?

Wat is Systeme.io en hoe werkt het?

Wil je graag aan de slag met Systeme.io en ben je op zoek naar uitleg en een review? Ik leg je alles uit over Systeme.io en hoe je het effectief kunt inzetten voor jouw business! Daarnaast geef ik je meer informatie over de gratis cursus én kun je direct gratis...

Lees meer